Destek Eğitimi Nedir?

Destek Eğitimi Nedir?

Sağlık kurulu raporuyla engelli olduğu tespit edilen ve özel eğitim değerlendirme kurulu kararı ile destek eğitim programlarından yararlanması uygun görülen bireylere verilen eğitimdir.

 

Destek Eğitim Programı: Bakanlığın destek eğitim hizmetleri için uyguladığı 7 farklı destek eğitim programı bulunmaktadır. Bireyin sağlık kurulu raporu alıp rehberlik ve araştırma merkezinde tanılaması yapıldıktan sonra destek eğitim hizmetlerinden faydalanabilmesi için bu programlara uygun bir Eğitsel Tanısı bulunması gerekmektedir. Bu programların dışında kalan tanılara da destek eğitim hizmeti verilememektedir. Bu programlar;

 

 

  • Bedensel Engelli Bireyler Destek Eğitimi Programı

  • Görme Engelli Bireyler Destek Eğitimi Programı

  • Dil ve Konuşma Güçlüğü Destek Eğitimi Programı

  • İşitme Engelli Bireyler Destek Eğitimi Programı

  • Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitimi Programı

  • Yaygın Gelişimsel Bozukluklar Destek Eğitim Programı

  • Zihinsel Engelli Bireyler Destek Eğitimi Programı

 

 

Tüm bu koşulların gerçekleştiği durumlarda birey istediği bir özel eğitim kurumundan (özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi) ücretsiz destek eğitimi alır. Bu destek eğitim Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından bireysel olarak da önerilebilir bireysel ve grup olarak da önerilebilir. Bireysel destek eğitim alan bir birey bu kurumlardan ayda 8 saat destek eğitim alır. Bireysel ve Grup eğitimini alan bireyler ise ayda toplam 12 saat eğitim alırlar. 

 

Birey sağlık kurulu raporundaki engel türü ve Rehberlik ve Araştırma Merkezi kararına göre birden fazla engele sahip ise birden fazla destek eğitim programından faydalanabilir. Fakat bu verilecek olan eğitim saatini değiştirmemektedir. 

Fizyotem